G-17 Wat moeten we hopen?

 6,00

Nihilisme en geestelijke gezondheid

Auteurs: Rudiger Safranski, Frans Maas, Frank Kortmann

Beschrijving

Als autonome en vrije burgers worden we geacht ons eigen leven vorm te geven, zowel op het gebied van gezondheid en levensstijl als op dat van politiek en economie. Er is geen beroep meer mogelijk op een hogere instantie. God is dood. Ons leven is op ‘niets’ gebaseerd, kortom: we leven in de tijd van het nihilisme, en we zijn nu zelf verantwoordelijk voor de morele orde en de inrichting van de samenleving.

Maar… vervolgens blijkt niet alles maakbaar te zijn. Wat gebeurt er als we tegen grenzen aanlopen? Waar kunnen we ons bestaan op funderen als we het zelf niet meer kunnen maken? Aanvankelijk hebben vooral filosofen, zoals Rüdiger Safranski, het nihilisme beschreven en geanalyseerd. De laatste tijd wordt er ook in de geestelijke gezondheidszorg veel over gesproken. Psychotherapeuten noemen in dit verband de veelvuldige klachten van zinloosheid, leegheid en angst. Hoe zit het met de geestelijke gezondheid in de tijd van het nihilisme? Als ons leven op ‘niets’ gebaseerd is, waar ontlenen we dan vertrouwen aan als het tegenzit? Wat moeten we hopen? Want zonder basisvertrouwen kunnen mensen niet leven.
Verslag van een symposium op 17 oktober 2000, georganiseerd door de Radboudstichting Wetenschappelijk Onderwijsfonds, het Katholiek Studiecentrum voor Geestelijke Volksgezondheid en de Thomas More Academie.

  • “In kort bestek geeft dit boekje op goed leesbare wijze enkele fundamentele beschouwingen over het nihilisme en vooral ook hoe dit gezien kan worden in relatie tot de geestelijke volksgezondheid.” – Vincent Kirkels in Tijdschrift voor Geneeskunde en Ethiek, 12, 2002, nr. 2, p. 54.

Inhoud

Blz. 7-10 Hetty Zock | Ten geleide
Blz. 11-23 Rüdiger Safranski | Wat moeten we hopen? Nihilisme in de cultuur en de plicht om te vertrouwen
Blz. 24-31 Frans Maas | Nihilisme en openbaring
Blz. 32-41 Frank Kortmann | De hulpverlener als ‘hoopverlener’
Blz. 42-43 | Personalia

Personalia

Prof. dr. F.A.M. Kortmann is hoogleraar transculturele psychiatrie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en lid van het Algemeen Bestuur van het KSGV.

Prof. dr. F.A. Maas is systematisch theoloog aan de Theologische Faculteit Tilburg, en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht in ‘de betrekkingen tussen Christendom (met bijzondere aandacht voor de katholieke spiritualiteit) en de hedendaagse cultuur’ vanwege de Radboudstichting.

Dr. R. Safranski is filosoof en publicist in Berlijn. Hij is bekend geworden door zijn biografieën over Hofman, Schopenhauer, en Heidegger.

Dr. T.H. Zock, theoloog en godsdienstpsycholoog, is universitair docent godsdienstpsychologie aan de Universiteit Groningen, en lid van de redactiecommissie van het KSGV.Rudiger Safranski, Frans Maas & Frank Kortmann_~_Rudiger Safranski, Frans Maas & Frank Kortmann_~_

Extra informatie

Uitgever

Nijmegen: KSGV, oktober 2001

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “G-17 Wat moeten we hopen?” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The Brand is: Publicaties