2-62 Vergeving als opgave

 4,50

Psychologische realiteit of onmogelijk ideaal?

Auteurs: GANZEVOORT, dr. R. (Ruard), VERHAGEN, dr. P.J. (Piet), HORST, dr. W. ter (Wim), VOS, M. de (Marjoleine).

Beschrijving

Hulpvragers zouden een therapeut wat bevreemd aankijken als die het woord ‘vergeving’ ging gebruiken, ongeveer alsof ze zich afvroegen of ze nu bij de psychotherapeut zitten of bij de pastor. Het misbruikslachtoffer vraagt zich wellicht af of de therapeut misschien aan de kant van de dader staat, de overspelige partner in een relatietherapie verschuilt zich achter de beleefde mededeling dat hij/zij ‘niet godsdienstig’ is. Mensen in psychotherapie kunnen het moeilijk hebben met het idee van vergeving, en hun psychotherapeuten dus mét hen.

Toch wordt steeds vaker over vergeving, psychotherapie en geestelijke gezondheid gepubliceerd. Daarom vroeg het KSGV aan vier auteurs te onderzoeken of er onder dat onmogelijke geachte ideaal nu wel of niet een psychologisch heilzame realiteit schuilgaat.

  • ‘… een thematiek … die hulpverleners niet zomaar terzijde kunnen schuiven. Zowel cliënten als hulpverleners kunnen het moeilijk hebben met oude opvattingen over vergeving en vergiffenis. Soms blijkt dat we er te veel karikaturen van hebben gemaakt. Dan is een herbezinning op deze zaken noodzakelijk.’ Piet Winkelaar in SPH tijdschrift voor sociaal-pedagogische hulpverlening, september 2003, p. 43.
  • ‘… een staalkaart om de lezer aan het denken te zetten. Daarin slaagt het op een verfrissende en overtuigende wijze.’ M. Calmeyn in Tijdschrift voor Psychiatrie, 45, 2003, p. 794.
  • ‘… vergeving op een veelzijdige manier, vanuit veel inspiratiebronnen voor ogen gebracht. Daarin zit de kracht van dit boekwerkje; er staan allerlei wetenswaardigheden en inzichten in. Het maakt het ook geschikt voor velerlei publiek met allerlei nieuwsgierigheden.’ Hans Strijards in Bijdragen, International Journal in Philosophy and Theology, 65, 2004, p. 251.

Inhoud

Blz. 7-16 Ad van Heeswijk | Ten geleide: Móet vergeving?
Blz. 17-33 Ruard Ganzevoort | Vergeving moet. Maar het maakt wel uit hoe
Blz. 34-58 Piet Verhagen | Vergeving: wat levert het op?
Blz. 59-79 Wim ter Horst | Vergeven als opvoedend handelen
Blz. 80-91 Marjoleine de Vos | ‘Vader vergeef het hun’. Over de onmogelijkheid van vergiffenis
Blz. 92 Personalia

Personalia

Dr. R. Ruard Ganzevoort is universitair hoofddocent praktische theologie aan de Theologische Universiteit Kampen.

Dr. W. ter Horst is oud-hoogleraar klinische pedagogiek en orthopedagogiek en houdt zich de laatste jaren onder meer bezig met godsdienstpedagogiek.

Dr. P.J. Verhagen, psychiater en theoloog, is verbonden aan de Meerkanten, Geestelijke Gezondheidszorg Flevo-Veluwe te Harderwijk.

Marjoleine de Vos is redacteur en columnist van NRC Handelsblad en publiceert gedichten._~_Ruard Ganzevoort, Piet Verhagen, Wim ter Horst, Marjoleine de Vos_~_

Extra informatie

Uitgever

Tilburg: KSGV, mei 2003

ISBN

ISBN-10: 90-75886-21-7, ISBN-13: 978-90-75886-21-4

Pagina's:

92

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “2-62 Vergeving als opgave” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The Brand is: PDF