G-37 Religie doen

 4,50

Beschrijving

Bundel, aangeboden aan Jacques Janssen bij diens afscheid als hoogleraar cultuur- en godsdienstpsychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, met bijdragen van naaste collega’s.

Religie is steeds moeilijker te koppelen aan een duidelijk afgebakend, door de kerken gesanctioneerd geloof. Mensen bepalen meer en meer hun eigen geloof, op een wijze die henzelf past. In de woorden van Janssen: een ‘doe-het-zelfreligie’ of een ‘religieuze proeftuin’. Vanuit verschillende invalshoeken schilderen de auteurs hoe deze ontwikkeling van traditionele geloofszuil naar private praktijk haar beslag krijgt.

Inhoud

Blz. 7-14 Cor van Halen | Ten geleide
Blz. 15-28 Joep de Hart | De toekomst van het verleden. Over religieuze veranderingen in een geseculariseerd land
Blz. 29-41 Jan Reitsma & Peer Scheepers | Geloof en kerkelijkheid in Europa. Een crossnationale vergelijking van trends voor en na de eeuwwisseling
Blz. 42-57 Paul Vermeer | Religieuze opvoeding in het gezin: doet dat er (nog) toe?
Blz. 58-71 Hessel Zondag | Heimwee naar God
Blz. 72-81 Maerten Prins | Niets van dat alles of juist van alles iets. Religie van jongeren en de gevolgen van individualisering
Blz. 82-96 Joanna Wojtkowiak & Eric Venbrux | Gedenkplekken in huis. Hoe het postself zich manifesteert rondom huisaltaren in Nederland
Blz. 97-120 Rien van Uden, Jos Pieper, Janske van Eersel, Wim Smeets & Hanneke van Laarhoven | Religieuze en niet-religieuze coping bij kankerpatiënten
Blz. 121-133 Hein van Schie & Michiel van Elk | Het brein als religieuze proeftuin
Blz. 134-144 | Publicaties van J.A.P.J. Janssen
Blz. 145-146 | Personalia

Personalia

Janske van Eersel is als onderzoekspsycholoog werkzaam bij Van Campen Consulting te Veghel.

Michiel van Elk is promovendus aan het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Cor van Halen is universitair docent cultuurpsychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Joep de Hart is als senioronderzoeker verbonden aan het Sociaal en Cultureel Planbureau in Den Haag.

Hanneke van Laarhoven is internist-oncoloog en theoloog, verbonden aan de afdeling Medische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum St Radboud.

Jos Pieper is universitair docent godsdienstpsychologie aan de Universiteit van Tilburg en de Universiteit Utrecht.

Maerten Prins is docent cultuurpsychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Jan Reitsma is als postdoc verbonden aan de Faculteit der Religiewetenschappen en als docent methoden en technieken aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Peer Scheepers is hoogleraar methoden en technieken aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen en de Faculteit der Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Hein van Schie is universitair docent sociaal-cognitieve neurowetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Wim Smeets is als geestelijk verzorger en supervisor verbonden aan de Dienst Geestelijke Verzorging en Pastoraat van het Universitair Medisch Centrum St Radboud.

Rien van Uden is universitair hoofddocent godsdienstpsychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en bijzonder hoogleraar levensbeschouwing en geestelijke volksgezondheid aan de Universiteit van Tilburg.

Eric Venbrux is hoogleraar antropologie van de religie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Paul Vermeer is universitair docent empirische religiewetenschappen / godsdienstpedagogiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Joanna Wojtkowiak is promovendus aan de Faculteit der Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Hessel Zondag is universitair docent godsdienstpsychologie aan de Universiteit van Tilburg. Cor van Halen, Joep de Hart, Jan Reitsma & Peer Scheepers, Paul Vermeer, Hessel Zondag, Maerten Prins, Joanna Wojtkowiak & Eric Venbrux, Rien van Uden, Jos Pieper, Janske van Eersel, Wim Smeets & Hanneke van Laarhoven, Hein van Schie & Michiel van Elk.Cor van Halen, Joep de Hart, Jan Reitsma & Peer Scheepers, Paul Vermeer, Hessel Zondag, Maerten Prins, Joanna Wojtkowiak & Eric Venbrux, Rien van Uden, Jos Pieper, Janske van Eersel, Wim Smeets & Hanneke van Laarhoven, Hein van Schie & Michiel van Elk_~_Cor van Halen, Maerten Prins & Rien van Uden (red.)_~_

Extra informatie

Uitgever

Nijmegen: KSGV, maart 2009

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “G-37 Religie doen” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The Brand is: PDF