2-83 Geschonden vertrouwen

 23,50

Beschrijving

Seksueel misbruik tast de waarde van het eigen zelf en de fundamentele betekenisvolheid van het bestaan aan. Dat wordt nog eens versterkt als het misbruik verstrengeld is geraakt met religie. Tegelijkertijd activeren misbruikervaringen het zoeken naar (ultieme) betekenisgeving. Wat betekent deze complexe verwevenheid van religie, seksualiteit en trauma voor niet alleen slachtoffers, maar ook voor plegers en omstanders, met name voor kerkelijke instituties? Bundel met de bewerkte lezingen van drie studiedagen die het KSGV over het thema seksueel misbruik en religie organiseerde.

  • “De kwaliteit van de [KSGV-]bundels is gemiddeld hoog, zo ook deze keer.” Piet Verhagen in Psyche & Geloof, 25, 2014, p. 73.

Inhoud

Blz. 7-15 Lia Vergouwen | Voorwoord

    Seksueel misbruik en de rol van religie
Blz. 17-37 Ruard Ganzevoort | Ultieme breuken – ultieme bronnen. De fundamentele relaties tussen seksualiteit, trauma en religie
Blz. 38-63 Arthur Hegger | De rol van religie bij seksueel geweld in kerkelijke context

    Ervaringen en begeleiding
Blz. 64-77 Bärbel de Groot-Kopetzky | Er is toch niets gebeurd …
Blz. 78-92 Maud Kips | Herstelbemiddeling na kindermisbruik binnen de rooms-katholieke kerk

    Behandeling
Blz. 93-110 Desiree Tijdink | Over overdracht en tegenoverdracht bij traumatisering ten gevolge van seksueel misbruik
Blz. 111-123 Pierre De Smedt | Begeleiding van seksueel delinquenten: behandeling, therapie en zingeving
Blz. 124-137 Koen De Fruyt | Ruimte om te spreken, ruimte om te zwijgen. Pastorale perspectieven over inzicht en uitzicht

   Preventie
Blz. 138-154 Gust Rector | Misbruik door een hulpverlener: praktijkbericht uit een zorginstelling
Blz. 155-172 Ina van Beek | Beter in beeld. Aanpak en preventie van seksueel misbruik

Personalia

Drs. I. van Beek is psycholoog NIP en als senior adviseur aanpak huiselijk en seksueel geweld verbonden aan het kenniscentrum MOVISIE in Utrecht.

K. De Fruyt, theoloog, is diensthoofd Identiteit bij het Provincialaat Broeders van Liefde in Gent en diensthoofd Zinzorg & Pastoraal bij het Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus in Beernem (B).

P. De Smedt, maatschappelijk assistent en gestaltpsychotherapeut, is therapeutisch coördinator van de afdeling FIDES voor behandeling van seksueel delinquenten in het Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus te Beernem (B).

Prof. dr. R.R. Ganzevoort is hoogleraar praktische theologie aan de Vrije Universiteit en lid van de Eerste Kamer van de Staten-Generaal.

Drs. B.L. de Groot – Kopetzky, theologe, is pastor emeritus en was onder meer werkzaam bij het meldpunt seksueel misbruik van de Konferentie Nederlandse Religieuzen.

Drs. A.T. Hegger is klinisch psycholoog en directeur behandelzaken van Behandelcentrum Woodbrookers in Kortehemmen (Friesland).

Mr. M. Kips, strafrechtjurist, is werkzaam als vertrouwenspersoon vanuit het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik.

G. Rector, klinisch psycholoog en gedragstherapeut, is werkzaam als algemeen directeur van de psychiatrische kliniek Broeders Alexianen in Tienen (B).

Drs. D.W.G.M. Tijdink is psychiater en plaatsvervangend opleider psychiatrie bij Altrecht GGZ en werkzaam als psychiater/psychotherapeut bij het Top Referent Trauma Centrum te Zeist.Ruard Ganzevoort, Arthur Hegger, Bärbel de Groot-Kopetzky, Maud Kips, Desiree Tijdink, Pierre De Smedt, Koen De Fruyt, Gust Rector, Ina van Beek_~_Ruard Ganzevoort, Arthur Hegger, Bärbel de Groot-Kopetzky, Maud Kips, Desiree Tijdink, Pierre De Smedt, Koen De Fruyt, Gust Rector, Ina van Beek_~_

Extra informatie

Uitgever

Tilburg: KSGV, december 2013

ISBN

ISBN: 978-90-75886-48-1

Pagina's:

176

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “2-83 Geschonden vertrouwen” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The Brand is: Publicaties