2-48 Pastoraat en geestelijke gezondheidszorg

 4,50

Beschrijving

Welke professionele kwaliteiten zetten geestelijke verzorgers uit de ggz in voor mensen die zij in hun praktijk leren kennen?
Sjaak Körver verhaalt van zijn werk als pastor in een psychiatrische instelling.
Marinus van den Berg werkt als pastor voor ouderen én voor hun zorgverleners, en inventariseert hun vraag naar geestelijke zorg. Ricus Dullaert schildert wat druggebruikers aan pastoraat kunnen hebben: zowel spiritueel als uiterst praktisch.
‘Wie niet tevreden is met een eendimensionaal mensbeeld, moet op antropologische gronden concluderen dat geestelijke verzorging integraal deel uitmaakt van de geestelijke gezondheidszorg’, zo maakt Gerben Heitink, hoogleraar praktische theologie aan de Vrije Universiteit, de balans op.

  • “Hoeren en tollenaars, zei Jezus tegen zijn volgelingen, zullen u voorgaan in het koninkrijk der hemelen. Ricus Dullaert kan daarvan meepraten en hij doet het ook, laconiek en in rond Hollands, in een bundel met de gedempt klinkende titel ‘Pastoraat en geestelijke gezondheidszorg’. (…) Op de bekering van verslaafden is Dullaert niet uit, op hun ontwenning evenmin. Wat hij wil is een geloofsgemeenschap opbouwen met mensen die ‘overal weggetrapt worden’. Dit lukt, te oordelen naar zijn verslag, aardig.” – Jaap de Berg in Trouw, 2 september 1996.
  • “De bijdragen van Heitink en Dullaert springen er wat mij betreft uit. Die van Dullaert door het indringende beeld dat hij schetst van de drugsscene in Amsterdam, waar hij als rooms-katholiek pastor werkzaam is. De bijdrage van Heitink trof me door zijn verwoording van wat pastoraat eigenlijk is.” – W.G.A. Driesse in Poortnieuws, GLIAGG de Poort Dordrecht, nr. 26, november 1996, p. 37.
  • “een boekje dat heel wat stof biedt om op een deskundige manier zinvol pastoraal bezig te zijn.” – Dirk Beirnaert in Psychiatrie & Verpleging, 74, 1998, nr. 3, p. 225.

Inhoud

Blz. 7-14 Ad van Heeswijk | Ten geleide. Het verlangen naar Jeruzalem
Blz. 15-28 Gerben Heitink | De pastor en de geestelijke gezondheidszorg. Professie en professional
Blz. 29-51 Sjaak Körver | De pastor in het spel der disciplines
Blz. 52-63 Marinus van den Berg | Omdat het verschil toeneemt …
Blz. 64-78 Ricus Dullaert | Drugspastoraat: pastor, blijf bij je leest
Blz. 79 | Personalia_~_Gerben Heitink, Sjaak Körver, Marinus van den Berg, Ricus Dullaert_~_

Extra informatie

Uitgever

In opdracht van het KSGV uitgegeven door Uitgeverij Ambo, Baarn, 1996

ISBN

ISBN-10: 90-263-1443-4, ISBN-13: 978-90-263-1443-8

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “2-48 Pastoraat en geestelijke gezondheidszorg” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The Brand is: PDF