2-21 Waar blijft de jeugd

 4,50

Beschrijving

De jeugd als probleem? Er wordt veel over gedacht en niet minder over geschreven. Talrijke oplossingen worden aangedragen en geprobeerd. Steeds isoleert men de jeugd als probleemgebied. Wordt het echter niet hoog tijd dat bij alle theorieën, alle oplossingen, de oudere generatie zichzelf leert ontdekken in de spiegel van de jongeren?

Harry Brentjens (docent sociale psychologie en jeugdproblematiek aan de Koninklijke Militaire Academie, de KMA te Breda) beschrijft jeugdcultuur als een veelheid van verschijnselen: een ‘kleurengamma van allerlei groepen jeugd, die ieder op hun wijze jongeren onder elkaar zijn’.

Paul Voestermans (wetenschappelijk medewerker verbonden aan de vakgroep cultuur- en godsdienstpsychologie van de Katholieke Universiteit te Nijmegen) geeft een cultuurpsychologische beschrijving van de jeugd. Hij gaat op een provocatieve wijze in op de achtergrondvragen van jeugdcultuur.

Hans van der Ven (hoogleraar pastoraaltheologie aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen) plaatst de vragen in een theologisch kader. Hij stelt vast dat de jeugd afwezig is in de kerken en vraagt zich af of de ontwikkelingen binnen het christendom niet mede oorzaak zijn van pedagogische uitbuiting en vervreemding.

Inhoud

Blz. 9-29 Harry Brentjens | Jeugdcultuur, een veelheid van verschijnselen
Blz. 30-55 Paul Voestermans | Jeugd, een constructie van volwassenen?
Blz. 56-79 Hans van der Ven | Heeft de Kerk een boodschap aan de jeugd en omgekeerd?_~_Harry Brentjens, Paul Voestermans, Hans van der Ven_~_

Extra informatie

Uitgever

In opdracht van het KSGV uitgegeven door Uitgeverij Ambo, Baarn, 1982

ISBN

ISBN-10: 90-263-0572-9, ISBN-13: 978-90-263-0572-6

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “2-21 Waar blijft de jeugd” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The Brand is: PDF