2-19 Afscheidsrituelen in psychotherapie

 4,50

Beschrijving

Op allerlei momenten moeten wij afscheid nemen van ons verleden: bij het overlijden van een dierbare, bij echtscheiding, bij het vertrek van een kind dat het huis verlaat, bij het verlies van een baan. Veel mensen slagen er niet in dit verlies afdoende te verwerken en werkelijk afscheid te nemen.

Passende afscheidsrituelen kunnen hen helpen dit alsnog te doen. De traditie kent die rituelen bij overlijden en begrafenis. De nabestaanden worden daardoor in de gelegenheid gesteld hun verlies te verwerken en een nieuwe start in het leven te maken.

Toch blijken deze traditionele rouwrituelen niet altijd voldoende. Ze geven bijvoorbeeld niet genoeg ruimte aan ambivalente gevoelens jegens de overledene. Voor het verwerken van andere vormen van verlies kent de traditie nauwelijks rituelen die nog zin hebben. Voor al deze gevallen zijn er therapeutische afscheidsrituelen, waarvan de verschillende mogelijkheden in dit boekje worden besproken. Voorbeelden uit de praktijk laten zien tot welke hoopvolle resultaten deze rituelen kunnen leiden.

Het boekje is bestemd voor psychotherapeuten, artsen, maatschappelijk werkers en pastores, op wie een beroep wordt gedaan door mensen die hun verleden achter zich willen laten en nieuwe mogelijkheden in het leven willen realiseren.

Inhoud

Blz. 7-9 Redactie KSGV | Woord vooraf
Blz. 11-15 Onno van der Hart | Overgangsrituelen
Blz. 16-32 Onno van der Hart | Het gebruik van mythen en rituelen in psychotherapie
Blz. 33-42 Onno van der Hart | Symbolen in afscheidsrituelen
Blz. 43-52 Jos Ebbers | Een bevrijding van knellende banden
Blz. 53-59 F.J. van Tienen | Een verterend vuur
Blz. 60-68 George A. Sargent | Een begrafenis aan zee
Blz. 69-81 Onno van der Hart | Een ritueel binnen een langdurige psychotherapie
Blz. 82-90 Maarten Dormaar | Exposure en rituelen
Blz. 91-96 Literatuur / Woordenlijst / Personalia

Een uitgebreide versie van deze publicatie verscheen in 1987 bij Swets & Zeitlinger in Lisse, onder de titel ‘Afscheid nemen’. Daarvan verscheen in 1992 weer een licht gewijzigde herdruk onder de titel: ‘Afscheidsrituelen: achterblijven en verdergaan.’ Een volledig herziene editie daarvan verscheen in 2003, eveneens bij Swets & Zeitlinger in Amsterdam._~_Onno van der Hart e.a._~_

Extra informatie

Uitgever

In opdracht van het KSGV uitgegeven door Uitgeverij Ambo, Baarn, 1981

ISBN

ISBN-10: 90-263-0546-X, ISBN-13: 978-90-263-0546-7

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “2-19 Afscheidsrituelen in psychotherapie” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The Brand is: PDF