Beschrijving
Lezingen gehouden op het gelijknamige congres georganiseerd door de Stichting Psychiatrie en Religie op donderdag 29 januari 2004 in Zwolle.
De pathologie van de religieuze ervaring is divers, boeiend en stelt de behandelaar voor lastige vragen. Juist omdat religieuze en existentiële vragen tot de kern van het bestaan horen, is het in de spreekkamer niet altijd gemakkelijk om er zich op gepaste wijze toe te verhouden. Daarnaast kan men constateren dat er nog veel koudwatervrees en krampachtige neutraliteit bestaan. Professionals houden om meerdere redenen liever enige afstand tot het religieuze aspect van het bestaan.
Maar goede diagnostiek en een ordentelijk behandelplan blijven vóór alles vereist. De achterliggende religieuze problematiek kan niet veronachtzaamd worden, maar dient een plaats te krijgen bij het afnemen van anamnese en biografie, de interpretatie van de feiten en bij de voorstellen tot behandeling.
Inhoud
Blz. 7-10 Piet Verhagen | Ten geleide
Blz. 11-28 Jaap van Belzen | Kan gestoord normaal zijn? Grondvragen en krachtlijnen op het kruispunt van religie en geestesstoornis
Blz. 29-47 Herman van Praag | Godsoordelen. Over de grenzen tussen normale en abnormale religiositeit
Blz. 48-60 Cor Hoffer | De ggz en religieuze geneeswijzen. Gebedsgenezende handelingen onder moslims als voorbeeld
Blz. 61-71 Marcel Sarot | Psychopathologie en zin. Godsdienstwijsgerige notities bij de bijdragen van Van Belzen, Van Praag en Hoffer
Blz. 72-87 Piet Verhagen | Religieuze psychopathologie
Blz. 88-105 Joop de Jong | Stemmen en visioenen. Een culturele visie op het verschijnsel hallucineren
Blz. 106-116 Gerrit Glas | Pathologie van de religieuze ervaring in psychotherapie
Blz. 117-121 Harold van Megen | Religieuze obsessies
Blz. 122 | Personalia
Personalia
Prof. dr. J.A. van Belzen is hoogleraar godsdienstpsychologie aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.
Prof. dr. G. Glas is opleider psychiatrie aan de Zwolse Poort en bijzonder hoogleraar reformatorische wijsbegeerte aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Universiteit Leiden.
Dr. C.B.M. Hoffer, socioloog en cultureel antropoloog, is als onderzoeker en beleidsmedewerker werkzaam bij de ggz-organisatie Bavo Europoort.
Prof. dr. J.T.V.M. de Jong, psychiater, is medisch directeur van de GGD Amsterdam, hoogleraar Geestelijke Gezondheid en Cultuur aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en hoogleraar psychiatrie aan de Boston University School of Medicine (USA).
Dr. H.J.G.M. van Megen is als opleider psychiatrie verbonden aan GGz Meerkanten Flevo-Veluwe te Ermelo.
Prof. dr. H.M. van Praag, emeritus hoogleraar psychiatrie aan de universiteiten van Groningen, Utrecht, Maastricht en het Albert Einstein College of Medicine, New York, is voorzitter van de ‘Section on Religion, Spirituality and Psychiatry’ van de World Psychiatric Association.
Prof. dr. M. Sarot is als bijzonder hoogleraar verbonden aan de leerstoelgroep Godsdienstwijsbegeerte en Ethiek van de Universiteit Utrecht, met als leeropdracht ‘theologie als wetenschapsgebied’.
Drs. P.J. Verhagen, psychiater en theoloog, is werkzaam bij GGz Meerkanten Flevo-Veluwe in Harderwijk, en secretaris van de Stichting Psychiatrie en Religie en van de Section on Religion, Spirituality and Psychiatry van de World Psychiatric Association.Piet Verhagen, Jaap van Belzen, Herman van Praag, Cor Hoffer, Marcel Sarot, Joop de Jong, Gerrit Glas, Harold van Megen_~_Piet Verhagen (red.)_~_
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.