2-77 Evidentie en existentie

 4,50

Evidence-based behandelen en verder …

Auteurs: Ruud Abma, Ad Verbrugge, Annelies van Heijst, Monique Gerritsen, Joris Vandenberghe, Paul Verhaeghe, Walter Krikilion, Nele Stinckens, Gerrit Glas.

Beschrijving

Wie hulp verleent dient zich te baseren op behandelingen waarvan de werkzaamheid wetenschappelijk bewezen is. Intuïties en het ‘klinische oordeel’ zijn niet langer aanvaardbaar. Het is beter om stapsgewijs een op onderzoek gebaseerd protocol af te werken, aldus de wetenschap, de beleidsmakers en de verzekeraars.

Hulpverleners zelf echter waarschuwen tegen de risico’s van deze evidence-based benadering: wetenschap kan hier de werkelijkheid geweld aandoen, met niet zelden een exact averechts resultaat.

Over deze controverse buigt zich een keur van auteurs: hoe kan een therapeut uiteindelijk het beste te werk gaan?

  • “Het boekje bevat een paar zeer goede en scherpe kritieken” (p. 25) […] “een heel mooi en nuttig boekje dat de lezer beslist een stuk (nee, negen stukken) wijzer maakt.” (p. 26) – Max Lauteslager in De Psycholoog 46, mei 2011.
  • “Een zeer waardevolle toevoeging” – Andrea Ruissen in het Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek 21, nr. 2, 2011, p. 62.
  • “Een bundel als deze is in mijn ogen een oase van rust en bezinning in deze hectische tijd. Ik ben het dan ook eens met wat Glas in zijn afsluitende bijdrage stelt: zowel voor cliënt als professional zouden existentiële thema’s het hart van de behandeling moeten uitmaken en niet pas om de hoek komen kijken als de symptomen verbeterd zijn. De bundel is dun genoeg om in een beperkte tijd tot je te kunnen nemen – dus in die zin kostenefficiënt!” – Moniek Thunnissen in het Tijdschrift voor Psychotherapie 37, nummer 4, 2011, p. 299-302.

Inhoud

Blz. 7-18 Ruud Abma | Inleiding: evidentie en existentie
Blz. 19-45 Ad Verbrugge | Psychische gezondheid; prijs, waarde, waardigheid
Blz. 46-60 Annelies van Heijst | Weetbaar en meetbaar. Naar relationele maatstaven voor de kwaliteit van zorg
Blz. 61-66 Monique Gerritsen | Verrassing versus protocol. Pleidooi voor het ‘mechaniek van de ontroering’
Blz. 67-81 Joris Vandenberghe | Grenzen aan evidence-b(i)ased psychiatrie?
Blz. 83-104 Paul Verhaeghe | Psychotherapie als wetenschappelijk en economisch product: het einde in zicht?
Blz. 105-120 Walter Krikilion | Evidence-based revisited. Een pleidooi tegen onterechte versmalling
Blz. 121-140 Nele Stinckens | Uit de (medische) kleren om de psychotherapie te redden?
Blz. 141-152 Gerrit Glas | Existentiële vragen in een evidence-based context
Blz. 153-156 Personalia / Verantwoording

Personalia

Dr. R. Abma, cultuurpsycholoog, is universitair docent algemene sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht, redactievoorzitter van het vaktijdschrift De Psycholoog, uitgegeven door het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), en voorzitter van het bestuur van The European Society for the History of the Human Sciences (ESHHS).

M. Gerritsen heeft een eigen praktijk ‘Beeld van Betekenis’ voor beeldende therapie, supervisie en coaching in Amersfoort, en is als beeldend therapeut verbonden aan het Centrum voor Psychotherapie van De Gelderse Roos.

Prof. dr. G. Glas is A-opleider psychiatrie, hoogleraar wijsgerige aspecten van de psychiatrie bij het Leids Universitair Medisch Centrum, en bijzonder hoogleraar op de Dooyeweerdleerstoel bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

Prof. dr. J.E.J.M. van Heijst is hoogleraar zorgethiek en caritas aan de Universiteit van Tilburg.

Dr. W. Krikilion, theoloog en psychotherapeut, is stafmedewerker patiëntenzorg voor de aandachts- en resultaatgebieden ‘zingeving en levensbeschouwing’, ‘ethiek’, en ‘kenniscentrum’ van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum in Geel (B), en is voorts verbonden aan de therapiepraktijk Centrum voor Levensbeschouwing en Zingeving in Turnhout (B).

Prof. dr. N. Stinckens, klinisch psychologe, is guest professor aan het departement psychologie en coördinator van de Postgraduaatopleiding Cliëntgerichte Psychotherapie, beide aan de Katholieke Universiteit Leuven.

J. Vandenberghe, psychiater en psychoanalytisch psychotherapeut, is verbonden aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de Katholieke Universiteit Leuven, en aan het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Vlaams-Brabant Oost.

Dr. A.M. Verbrugge is universitair hoofddocent sociale filosofie en culturele filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Prof. dr. P. Verhaeghe, klinisch psycholoog en psychoanalyticus, is als voorzitter verbonden aan de vakgroep Psychoanalyse en Raadplegingspsychologie van de Universiteit van Gent._~_Ruud Abma, Ad Verbrugge, Annelies van Heijst, Monique Gerritsen, Joris Vandenberghe, Paul Verhaeghe, Walter Krikilion, Nele Stinckens, Gerrit Glas_~_

Extra informatie

Uitgever

Tilburg: KSGV, oktober 2010

ISBN

ISBN: 978-90-75886-42-9

Pagina's:

156

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “2-77 Evidentie en existentie” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The Brand is: PDF