2-76 Religie en het relationele zelf

 14,50

Auteur: James W. Jones

Beschrijving

Presentatie van het werk van de Amerikaanse psychoanalyticus en godsdienstwetenschapper James W. Jones, waarvoor deze internationale erkenning ontving.

Relationele patronen met belangrijke personen in de kindertijd bepalen hoe mensen omgaan met zichzelf, met anderen, en met religie. Drie gevalsbeschrijvingen verhelderen de theoretische bijdragen. De bundel besluit met een bijdrage over religieus gemotiveerd geweld, van islamistisch terrorisme tot aanslagen van conservatieve christenen op abortusklinieken.

De Amerikaanse psycholoog en theoloog James W. Jones is in de hedendaagse godsdienstpsychologie een invloedrijke auteur. Hij slaagt erin om verschillende perspectieven op vruchtbare wijze met elkaar te verbinden: zijn klinisch-psychoanalytische ervaring enerzijds en zijn religiewetenschappelijke en godsdienstfilosofische expertise anderzijds.

Hij publiceert veel, houdt talloze lezingen en heeft contacten over de gehele wereld. Zijn werk is vertaald in het Duits, Zweeds, Portugees, Japans en Chinees. Ook heeft hij ook meer populair getoonzette psychologische boeken geschreven, zoals In the middle of this road we call our life: The courage to search for something more (1995). Zijn maatschappelijk engagement blijkt verder uit de manier waarop hij zijn wetenschappelijke en klinische inzichten vruchtbaar wil maken om het functioneren van religie in de hedendaagse samenleving te begrijpen.

In de biografische schets waarmee deze bundel begint, legt hij uit hoe het komt dat hij zich in zijn werk steeds meer is gaan bezighouden met de complexe relatie tussen religie en geweld. Jones is Senior Research Fellow van het Center on Terrorism van het John Jay College in New York, en stond na de aanslagen van 11 september 2001 als vrijwilliger getraumatiseerde slachtoffers bij.

  • “De korte gevalsstudies […] worden zeer helder en aansprekend gepresenteerd. […] Enigszins apart staat de laatste bijdrage over de oorsprong van religieus geweld. In een schitterende analyse maakt Jones helder dat het risico op terrorisme wellicht veel minder gezocht moet worden in (de inhoud van) bepaalde religies, maar in psychologische processen die ook brave en naar volmaaktheid zoekende gelovigen niet vreemd zijn.” Wim Smeets in Tijdschrift Geestelijke Verzorging 14, 2011, p. 67.
  • “Het is een ingewikkeld en kwetsbaar onderwerp, het hebben, of niet, van een religie en de betekenis daarvan. Wat me aantrok in dit boek was het respect voor de vrije keuze hierin, en het gebrek aan dwang van de auteur wanneer hij theoretische beschouwingen geeft vanuit zowel de psychoanalytische als uit de theologische hoek. Religieuze ervaringen als betekenisverlenende bewegingen worden goed weergegeven en de casusbeschrijvingen verhelderen wat de auteur hiermee bedoelt. Om religie te zien als onderdeel van het relationele leefpatroon, het betekenis geven aan zichzelf, de relatie met de ander en met de context past in die zin goed binnen ons cliëntgerichte gedachtegoed.” Annemarie Snijder in Tijdschrift Cliëntgerichte Psychotherapie 49, 2011, nr. 4, 263-364.

Inhoud

Blz. 7-13 Hetty Zock | Ten geleide
Blz. 14-21 Inleiding: Leven op de grens tussen religie en psychologie
Blz. 22-46 Het relationele zelf. Een nieuwe psychoanalytische visie op religie
Blz. 47-54 Klinische illustratie: Martin
Blz. 55-87 Psychodynamische theorieën over de evolutie van het godsbeeld
Blz. 88-91 Klinische illustratie: Barbara
Blz. 92-120 Het heilige: een relationeel-psychoanalytische verkenning
Blz. 121-132 Klinische illustratie: Maxine
Blz. 133-164 Waarom mondt religie uit in geweld? Een psychoanalytische verkenning van religieus terrorisme
Blz. 165-172 Literatuur / Verantwoording

Vertaald door Ad van Heeswijk, met medewerking van Lia Vergouwen en Hetty Zock

Uitgegeven met steun van de Vereniging voor Vrijzinnig Protestanten in Nederland – beweging voor eigentijds geloven_~_James W. Jones_~_

Extra informatie

Uitgever

Tilburg: KSGV, juni 2010

ISBN

ISBN: 978-90-75886-41-2

Pagina's:

173

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “2-76 Religie en het relationele zelf” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The Brand is: Publicaties