Beschrijving
Nog niet zo lang geleden verliep vrijwel alles in onze samenleving binnen scherp afgebakende levensbeschouwelijke kaders. Het levensbeschouwelijke was een allesomvattend organisatiebeginsel, ook al was het strikte verband tussen etiket en inhoud niet altijd even duidelijk.
Ondertussen heeft de geschiedenis haar werk gedaan, zijn grenzen vervaagd en doorkruisen nieuwe dwarsverbindingen de ideologische kaders van voorheen. Desondanks heeft het begrip levensbeschouwing al deze veranderingen overleefd. Het speelt een uiterst belangrijke rol in vele discussies op politiek terrein, op het gebied van het onderwijs, bij radio en tv.
Maar wat ís levensbeschouwing dan precies: een bepaalde visie op het leven, een bepaalde godsdienst, een bepaalde maatschappijvisie?
L. Heyde opent deze reeks essays met een antwoord op die vraag en voegt eraan toe: ‘Het levensbeschouwelijke is een wezenlijke trek van het mens-zijn.’ Hij zet deze stelling verder uiteen en specificeert die voor het welzijnswerk en de hulpverlening.
De volgende essays gaan daarop meer in detail in: Van Praag over de humanistische begeleiding, prof. Boekestijn over de mens in de psychologie en de hulpverlening, H.M. Hagemeijer over psychotherapie in historisch perspectief en Frans Maas over ervaringen met meditatie- en gebedspractica. Het ‘verhaal van niets’, eveneens van Frans Maas, sluit de bundel af.
Inhoud
Blz. 9-23 L. Heyde | Levensbeschouwing en welzijnswerk
Blz. 24-38 J.P. van Praag | Geestelijke begeleiding
Blz. 39-51 C. Boekestijn | Assumpties over de mens in de psychologie en in de hulpverlening
Blz. 52-67 H.M. Hagemeijer | Psychotherapie in historisch perspectief
Blz. 68-80 Frans Maas | Ervaringen met meditatie- en gebedspractica
Blz. 81-86 Frans Maas | Verhaal van niets
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.